divendres, d’agost 25, 2006

Veterans a l'estiu

La campanya que des de fa uns anys organitza Fredisport per a omplir de partides de Pilota les festes majors dels pobles valencians durant l'estiu, Pilota Festes, m'ha portat al poblet d'Andilla (Els Serrans) on tots els qui allí ens arreplegavem disfrutarem d'un envit a frontó entre unes de les figures del nostre esport temps arrere. La partida enfrontava a les parelles del mític Genovés i Puchol contra Fredi i l'ídol local Solaz (encara professional en actiu). Ha estat una partida on s'ha gaudit dels gestos de qualitat i estils de pegada que encara conserven els veterans i més grans dels passat més recent del joc a mà.

Genovés, segons molta gent, el més gran de tota la història de la Pilota, va mostrar el seu característic carxot i va sorprendre amb unes espectaculars pilotades de bolea de col·locació precisa a pocs milimetres de la xapa de la falta. Una anècdota d'ixes de les que a Paco li agrada protagonitzar fou quan a meitat partida, després de notar unes molèsties al peu, es va desprendre del calcer per continuar jugant descalç. El de la Costera va alegar que el "juanete" li molestava ja que portava "les espardenyes del xiquet" (en referència al seu fill Genovés II). Les rialles varen ser sonores al recinte d'Andilla.
Solaz jugava en casa, part de la seua familia es de procedència d'aquest bonic poble serrà i molts espectadors l'animaven. Carlos també demostrà que posseeix una forta bolea i de la seua mà li varen sortir míssils. Amb Puchol va protagonitzar un bonic duel entre dos esportistes que (amb una forta diferència d'edat, això sí) encara juguen regularment a Pilota (Solaz a l'empresa Val Net i Puchol a les primeres categories dels campionats de Frontó de la Federació). El de Vinalesa continua ostentant el primer lloc en l'elegància amb una esquerra de "sobaquillo" que a pocs jugadors dretans com ell es podrà vore. Fredi, que jugava darrere de Carlos, va fer una partida prou completa i segura. Com tots tres veterans, va notar la baixa forma física però va completar un trio de jugadors que, com vaig poder comprovar, és capaç d'omplir una canxa per poder mostrar un petit cataleg de gestos que antany foren pegades espectaculars.


La partida finalitza amb el resultat de 35 a 41 i durant la totalitat de l'embit, els dos colors estigueren bastant igualats. La màxima diferència va ser de 6 tants, que és va abastar a principi i al final del joc. Per tot açò i per la gran difució que el joc més valencià rep arreu de la nostra geografia, cal agrair a Fredisport i a la Diputació de València l'organització de campanyes com aquesta de Pilota Festes 2006.

1 Comments:

At 7:27 p. m., Blogger lupus said...

Gracias por esos elogiosos comentarios sobre la actuacion de los pelotaris en Andilla, y que espero tenga continuidad, aunque solo un "pero", permitemelo, alentar al concejal de cultura promotor de estos eventos

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home