diumenge, de juny 18, 2006

Per a quan el Raspall?

Mai m'havia parat a saboretjar una partida de Raspall i a apreciar l'esforç físic, la complexitat de pegades, la velocitat del joc i la força en la que ix imprimida la pilota. Però després de vore la partida que hui diumenge ha oferit Punt2, que encara que no fora de les més disputades, m'he enganxat al joc i m'he decidit a dir la meua en aquest espai personal.
El Raspall és una modalitat totalment diferent a les demés, és la més dura sense cap mena de dubte de tota la Pilota Valenciana ja que les seues regles de joc exigeixen al jugador un gran esforç. El raspall està considerada la segona modalitat de la Pilota i, en companyia de l'Escala i Corda (la primera modalitat), és la única que compta amb jugadors professionals (que cobren un sou). També és sabut que el Raspall és la modalitat que en la majoria de les escoles de Pilota d'arreu del País Valencià utilitzen per a introduir als xiquets en la pràctica de la pilota a mà. Però sembla ser que tot es queda ahí.
La modalitat que diuen "per baix corda" solament es practica a les comarques centrals valencianes (la Safor, la Ribera, la Vall d'Albaida, la Marina Alta i un poblet de l'Horta Nord: Rafelbunyol) siguent quasi ignorat a la resta del territori. Tampoc gaudeixen de l'atenció dels mitjans de comunicació (sí ja és precaria aquesta atenciò per a la Pilota en general...) ni de la Federació de Pilota que és acusada de manca de sensibilitat pels jugadors professionals del Raspall, encara que fa uns mesos obriren la primera Escola de Tecnificació del Raspall al municipi d'Alberic (la Ribera Alta). També es tira a faltar una presència més activa a la televisió, cosa que no s'acaba d'entendre, ja que tradicionalment els narradors que TVV contracta per a estes partides són enamorats del Raspall com Vicent Tavallo (que en pau descanse), Joan Tur o Salvador Seguí. Val Net, la nova empresa que racionalitzat el professionalisme en la modalitat de "dalt corda", va deixar el Raspall per a la pròxima ampliació de plantilla deixant així a la bonica modalitat en el permanent estat d'espera. Espera que aquest anunci es faça realitat i que no oblidem, no solament el Raspall, sinò cap de les distintes modalitats que tant enriqueixen el nnostre esport nacional.

Actualment s'esta disputant la XII Lliga de Raspall-Trofeu Diputació de València i que Punt 2 seguirà amb les seues transmissions dels diumenges.

1 Comments:

At 8:34 p. m., Anonymous Anònim said...

No entens per que no es veu mes pilota a la tele?
Si no veus mes pilota a la tele es per culpa del Govern aquest que tenim que tan sols li preocupa si la F1 i la Americas Cup que preix que lo de fora es mijor que el que tenim. un aficcionat al raspall

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home