dilluns, de juliol 24, 2006

L'Escola de la Federació no és professional

La Pilota Valenciana a viscut una important revolució amb l'entrada a escena d'una empresa privada a mode de les que a Euskadi existeixen, parle de ValNet. La major part dels comentaris i reflexions que s'han dit des d'aquella irrupció han anat dirigides a aquest flanc, però amb l'intenció de "professionalitzar" més encara al nostre precari esport. Però no podem obviar que la màxima institució regidora del bon transcorrer i funcionament de la Pilota Valenciana tampoc està fent els seus deures i per això m'atreviria a dir que acapara més part de les responsabilitats dels mals que de costum s'apunten sobre la Pilota, i que en ocasions no s'ha sabut dirigir bé esta crítica.
La Federació de Pilota Valenciana ha cedit el protagonisme en la direcció i organització dels principals events esportius de l'esport valencià com poguera ser el Circuit Bancaixa o l'Individual d'Escala i Corda deixant estes tasques a l'empresa privada, i el que ha ocorregut és que aquestes competicions es regeixen per critèris economics i no per critèris esportius com deuria de ser obligat per a la Federació. Alguns diuen Ramón Sedeño està molt sensibilitzat amb la tasca de promoció entre els xiquets de l'esport de la mà i que està deixant espai a Val Net per a que es puga consolidar en el món professional.



Però la Federació encara arrossega mancances molt destacables i que urgentment deuria de solucionar, açò pel que fa a la promoció i en concret, a les Escoles de Tecnificació. Durant aquest més e Juliol s'han disputat els Campionats de Raspall i Escala i Corda individuals i per parelles en dues categories per als xiquets de les Escoles de Tecnificació de la Federació, sub-16 i sub-18. En aquests campionats s'ha pogut comprovar com encara la formalitat no s'ha instaurat en les capes baixes del món pilotari i vaig a començar a nombrar els defectes que la meua visió "perversa" detectat sobre l'organització:
- Si es tracta d'una competició entre els xiquets d'una escola per a poder visualitzar els avanços que durant el curs han aprés, deuria d'estar present el monitor o el mestre encarregat d'aquestos xiquets corregint i ensenyant-los. Doncs sorprenentment no hi havia ningún monitor.
- Les partides estaven dirigides per solament un xaval, l'"home bó" (al menys les que jo vaig vore) que devia cantar totes les faltes (les de dau i les de corda). Potser esta siga una mancança general de tota la Pilota, la manca de marxadors i homes bons.
- Aquest "home bó" (així portava escrit a la seua samarreta oficial de la Federació) era l'encarregat a la vegada d'obrir les portes del Trinquet (d'Alcasser) i sempre ho feia a l'hora justa que estava programada, sense deixar temps per a que els joves pilotaris pogueren fer un escalfament apropiat.

Si la Federació vol que tots els assuptes que té pendents en el món professional es solucionen, deuria primer començar a gestionar correctament una Escola de Tecnificació amb unes mancances que són molt greus i poder oferir als xavals que s'esforcen per poder pràcticar este esport tan devaluat un ambient i unes condicions adients, que en l'actualitat no ho són.